En god nattesøvn med en vandseng

Den rolige og vuggende seng har en meget lang historie bag sig. For over 3000 år siden sov perserne på gedeskin, der var fyldt med vand og opvarmet i solen. I 1851 blev den mere moderne vandseng opfundet af den engelske læge William Hooper. Han fandt ud af, at en trykaflastende overflade havde mange fordele i forhold til forskellige sygdomme. Derfor opfandt han en vandmadras af gummi.

Ved hjælp af ny produktionsteknologi udviklede en amerikaner i 1960’erne de vinyl-madrasser, vi kender i dag.

I 1980’erne oplevede vandsengen stor popularitet og var at finde i rigtig mange hjem. Her var sengen ofte gjort af en vandmadras placeret i en sikkerhedsdug, der lå oven på en træsengeramme. Den slags vandseng kaldes “hardside”. De er siden blevet suppleret af “softside” vandsenge. Her er vandmadrassen og sikkerhedsdugen omgivet af en isolerende skumramme. Den gør sengen mere komfortabel og nedsætter varmelegemets energiforbrug.

Fordele ved vandsenge

I 80’erne var der mange danskere, der fik deres nattesøvn oven på en seng af vand. Siden da er vandsengen forsvundet ud af mange af de danske soveværelser. Men den bølgende og gyngede madras har faktisk en lang række fordele. Derfor har man kunne se, at salget er begyndt at stige igen. Flere forskningsprojekter har vist, at sengene har en positiv effekt på blandt andet rygsmerter. Et forskningsprojekt lavet af Rygforskningscentret, Akva Waterbeds og Syddansk Universitet viste, at vandsengen havde den mest positive effekt på kroniske rygsmerter.

Dens enestående trykfordeling og den tempererede varme er nok det, der adskiller dem mest fra traditionelle madrasser. Netop de to faktorer gør, at man får en uforstyrret og dyb nattesøvn.

Trykfordelingen fordeler kroppens vægt, derfor oplever man ikke tryk på ellers udsatte steder.

Varmelegemets termostat regulere sig automatisk. Derfor skal du ikke bruge tid på at varme sengen op om vinteren eller nedkøle den om sommeren.

Sammenlignet med traditionelle senge, er vandsengen også mere hygiejnisk og allergivenlig. Husstøvmider og sengemider kan nemlig ikke leve i madrassen. Derfor kan en vandseng særligt være at foretrække, hvis du lider af den form for allergi. Derudover kan den nemt rengøres, og du kan lyne betrækket af og vaske det i vaskemaskinen.

Mange går også med den fordom, at sengene er en stor strømsluger. Men faktisk bruger en dejlig stor madras ikke meget mere strøm end et køleskab i energiklasse A. Det svarer til omkring 300-350 kroner om året, hvilket ikke er det store.

admin