Stomiposen er en dansk opfindelse

Stomipatienter fik en revolutionerende gave i midten af 1950’erne. En sygeplejerske i Danmark fik idéen til en pose man kunne fastgøre på stomi’en, så den ikke pludselig lækkede.

Skift af stomipose var ikke lige en mulighed man havde dengang. Så det sociale liv var ganske besværligt for der pludselig kunne opstå ubehagelige lugte fra åbningen. Men det lavede Elise Sørensen om på da hun opfandt den udskiftelige stomipose.

Engangspose der er nem at håndtere

Posen er en simpel konstruktion og utrolig nem at arbejde med. Den er fastgjort med klæber omkring selve stomien. Den er nem at skifte selv. Her kan du se en vejledning i skift af posen.

Posen er formet så patienten kan fortsætte et aktivt liv. Både på arbejde og fritid. Man kan sagtens dyrke sport selvom man har en stomi. Og skift af posen tager ikke længere tid end et almindeligt toiletbesøg.

Psykiske barrierer

Selvom en pose på maven ikke behøver at påvirke hverdagens aktiviteter. Så er det ikke ualmindeligt at patienten bliver påvirket psykisk og måske bliver mindre social og mindre aktiv.

Det tager tid at vænne sig til den nye konstruktion. Posen er lavet så den generer mindst muligt. Men alligevel kan der opstå isolation, depression og mindre sexuel aktivitet.

Snak om indgrebet

For at undgå at blive påvirket psykisk at indgrebet, kan det være en fordel at snakke om det. Det må ikke blive noget du holder hemmelig og skammer dig over. Fortæl om dit nye liv og hvordan det har hjulpet dig til et bedre liv.

Forståelse fra din omverden kan være nøglen til at undgå depression. Og din sociale aktivitet er vigtig. At ses med mennesker har utrolig positiv indflydelse på helbredet. Både fysisk og mentalt. En pose på maven behøver ikke at være en hindring.

admin