Staffelier og maleren

Staffelier og maleren

Udover en pensel og malling så er noget af det, man associer en maler med, vedkommendes staffeli.
Det er et uundværligt værktøj for den professionelle maler og videre til amatøren, der hygger sig med at skabe kreationer af enten salgsårsag eller af kreative og måske terapeutiske grunde.

Og derfor skal man gerne have de bedste forhold at male under, så man både slapper af, er placeret godt og kan koncentrere sig om at male.

Hvordan foretager man så det rette valg ud af de mange forskellige slags staffelier, der findes?

Som det første skal du have underlaget på plads. Altså den stol eller anden genstand, du sidder på. Du skal nemlig sidde komfortabelt. Så kan man begynde at snakke om, hvilket slags staffeli du skal have.

Du skal vælge et staffeli af et robust materiale, for eksempel stærkt træ eller stål, hvis du vil gøre dig forhåbninger om at have et godt staffeli til lang tid, for der er ikke noget mere irriterende som maler, end vedvarende at skulle justere staffeliet, fordi det er vakkelvornt eller på anden måde af så ringe kvalitet, at man konstant skal vedligeholde staffeliet.

Du skal også tjekke, om det staffeli, du har udset dig, passer til de malerrammer, du har tænkt dig at benytte. Måske maler du med forskellige størrelse rammer og lærredet, hvorfor det er smartest at have et staffeli, der egner sig til mange størrelser.

Skal det være et staffeli, der passer til et bord, skal det stå selv fra gulvet, og skal det kunne foldes ud? Denne del hænger også sammen med, hvordan du har indrettet dit atelier, og hvor meget plads du har til rådighed.

Der findes også staffelier til børn, der i sig selv indgyder inspiration til, hvordan barnet kan udholde sig på et lærred.

Anskag dig det rette staffeli, så du kan have fokus på at male – og intet andet.

 

Anders Lundtang Hansen