En god pizza laves i en pizzaovn med kærlighed

En pizza er lidt en universal-spise, der desværre har fået konnotation af at være noget usundt junkfood, hvilket er helt uberettiget, så længe man laver en god pizza korrekt med de rette og sunde råvarer og varmer den i en dertilanrettet pizzaovn

De færreste af os har mulighed for at besøge en italiensk by om eftermiddagen til middag eller aftenen til aftensmad, hvor de i Italien er virkelig gode til at lave pizzaer, da det netop er her, at denne madtype har sin oprindelse.

Hvis man tænker lidt mere analyserende over det, er det jo egentlig en ret “nem” løsning på at lave mad, som kan tilfredsstille mange mennesker, og som selv dem, der ikke er særligt velbevandrede i et køkken, kan skabe.

Essentielt har man jo at gøre med en dej-bund, hvor man putter fyld ovenpå og varmer. Mere skal der ikke til. Så findes der selvfølgelig indbagte pizzaer, halv-indbagte pizzaer og pizzasandwich, men i dette indlæg vil vi holde os til det elementære ved en klassisk pizza.

Pizzaen er endda blevet så kendt over hele verden, at man stort set kan finde pizzeriaer i selv de fjerneste afkroge af verden. Og pizza-varianterne har også fået nogle standard-navne ved de mere basale varianter.

For eksempel mener de fleste pizzeriaer, at en pizza med ananas og de andre almindelige ingredienser skal hedde en “Hawaii-pizza”.

Kærligheden til, hvordan man laver en god pizza kan endda skabe hele familiefejder eller stridigheder på internettet, hvor man blandt andet har set og hørt om diskussioner vedrørende, om tun eller netop ananas hører hjemme på en pizza.

Men det leder os videre til, hvordan man egentlig skaber en perfekt pizza.

Som sagt er det smarte ved en pizza, at man kan pålægge det fyld – også kalder topping, hvis det ender på toppen af pizzaen – som man selv, hele familien eller vennerne kan lide, når man selv vil prøve at skabe en pizza fra bunden og ikke bare bestille den udefra og diktere, hvad der skal på.

Man kan for eksempel lave dejen af fuldkorn, så den allerede der er sundere end gennemsnittet.

Hvad angår topping kan man vælge økologiske råvarer, om det så er kød, veganske produkter eller slet og ret krydderierne, man har med at gøre.

Men det bedste resultat med den gode pizza kommer ved, at man ikke varmer den i en almindelig ovn, men at man bruger en pizzaovn til formålet, der netop er skabt med henblik på at lave pizzaer.

God appetit!

Anders Lundtang Hansen